جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

شعر و شاعران در حوزه‏ى سامرا (2)

زمان مطالعه: 3 دقیقه

نویسنده‏ى مقاله‏ى ویژه نامه‏ى میرزا در مجله‏ى حوزه، پس از آن که در تجلیل پیامبر صلى الله علیه و اله و امامان معصوم علیهم‏السلام از شاعران متعهد و به تبع آن عالمان بزرگ شیعى در طول تاریخ، سخن مى‏گوید، مى‏رسد به «ادبیات و شعر در مکتب سامرا» و در ادامه، مکتب سامرا را ادامه خط امامان اهل بیت علیهم‏السلام مى‏داند و از سید محسن امین عاملى نقل مى‏کند که:

میرزا، در جهت هنر شعر نیز صاحب نظر بود، شعر مى‏گفت و شاعران را دوست مى‏داشت. «کان أدیبا یحب الشعر و انشاده»(1)به شاعران متعهد اهمیت مى‏داد.

از این روى، شاعران از هر سو آهنگ سامرا کردند و بازار ادب و شعر در عصر وى، رواج یافت و قصاید بلند ادبى سروده شد.

وى از «نقباء البشر» این گونه نقل مى‏کند:

«میرزا، شعر را دوست داشت و بر آن جایزه مى‏داد، از این روى شعراى عرب و

عجم، از هر سو، آهنگش کردند و بازار ادب در عصر وى رواج یافت. و میرزا به اکرام شاعران شهرت یافت»(2)

سپس مى‏نویسد:

«مرحوم شیخ حسن کبه، از علماى بزرگ و شاعران تواناى بغداد، در نزد میرزا همان جایگاهى را داشت که مرحوم شیخ محمد کاظم ازرى نزد بحرالعلوم داشت».

علامه امینى رحمه الله مى‏نویسد:

«شاعر تواناى شیعه، سید حیدر حلى، بر میرزاى شیرازى وارد مى‏شد و شعر مى‏سرود، یک بار شعرى خواند، میرزا خواست بیست لیره‏ى عثمانى به او صله بدهد، این را با پسر عمویش، حاج میرزا اسماعیل شیرازى، در میان گذاشت.

وى گفت: این مبلغ کم است، سید حیدر، شاعر اهل بیت علیهم‏السلام است، او از دعبل و حمیرى و مانند ایشان، برتر است، ائمه علیهم‏السلام به آن شاعران، کیسه‏هاى زر و همیانهاى پر، صله مى‏داده‏اند.

میرزا پرسید: چقدر مناسب است؟

وى گفت: سزاوار است که شما به دست خویش صد لیره به شاعر مرحمت کنید.

این بود که میرزا به دیدار سید حیدر حلى رفت و با احترام بسیار صد لیره‏ى عثمانى به او صله داد».

علامه امینى رحمه الله سپس اضافه مى‏کند:

«و دست شاعر اهل بیت علیهم‏السلام را بوسید، این مطلب را گروهى از کسانیکه آن عصر طلایى را درک کرده‏اند، نقل کردند، از جمله: فرزند صالح میرزا، میرزا على آقا، که در مجالس و محافل شعرى و تقدیر از شاعران و طلب انشاء شعر، جانشین و نماینده‏ى پدر بود و پس از پدر نیز این سیرت پسندیده را دنبال مى‏کرد».

مرحوم آقا بزرگ مى‏نویسد: «میرزا، مرحوم سید حیدر حلى، سه روز دروس حوزه را تعطیل کرد».

نویسنده‏ى مقاله سپس اضافه مى‏کند:

«در آن عصر، گر چه مجالس شعرى و ادبى در نقاط مختلف عراق، چون بغداد و حله و نجف، وجود داشت، ولى تجلیل از شعر و شرکت در مجالس ادبى، از جانب مرجعى بزرگ، چون میرزاى شیرازى، بسیار نادر بود، اهتمام میرزا، موجب شد که علما بیش از پیش به شعر روى آورند و طبع شعرى خود را تقویت کنند».

و در ادامه از علماى بزرگى نام مى‏برد که طبع شعر داشته و از شاگردان میرزاى بزرگ بودند و شاعران حوزه‏ى سامرا محسوب مى‏شدند، بزرگمردانى چون:

1 – آیة الله سید اسماعیل صدر، پسر عموى میرزا و شاگرد وى، که در عین فقاهت، ادیبى سرآمد و شاعرى بزرگ بود و در مدح و مراثى اهل بیت علیهم‏السلام شعر بسیار سروده است.

2 – مرحوم آیت الله سید محمد تقى شیرازى، که به ادب و شعر اهمیت مى‏داد.

3 – مولا رشید دزفولى، از شاگردان میرزا در نجف و سامرا، وى علاوه بر تبحر در علوم دینى، ادیبى ماهر و شاعرى توانا بود، با نظمى روان شعر مى‏سرود، دیوانش به طبع رسیده است.

4 – شیخ عبدالله کرمانى، از شاگردان میرزا، دو دیوان شعر از او به یادگار مانده است.

5 – سید عدنان غریقى داراى دریایى از اشعار زیبا.

6 – شیخ عباس کاشف الغطاء وى از شاگردان میرزا است و در شعر سهمى وافر داشت از ایشان، منظومه‏اى در شرح درایه، تألیف مرحوم بحرالعلوم به یادگار مانده و منظومه‏هایى در احکام که مورد استقبال مردم قرار گرفت و عده‏اى به لحاظ سهولت، آنها را حفظ کرده‏اند.

7 – علامه سید شرف‏الدین عاملى.

8 – کاشف الغطاء و…(3)


1) اعیان الشیعه: ج 23، ص 128.

2) نقباء البشر: ج 1، ص 439.

3) مجله‏ى حوزه: شماره 50 – 51، ص 133، 127.