جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

متوکل و قصد ویران کردن مزار به سال 237 (2)

زمان مطالعه: 3 دقیقه

باز مسلمان‏ها و دوستان اهل بیت علیهم‏السلام ساکت ننشستند، ازجان و مال گذشتند و به زیارت قبر پسر پیامبر صلى الله علیه و اله شتافتند. این جریان به متوکل مخابره گردید، بسیار ناراحت شد، ضمیر شیطانى او آتش گرفت، مجددا به سال 237 دستور ویران کردن آن را داد.

تاریخ‏نویسان معتبر مانند تاج‏الدین در کتاب «اخبار الخلفاء» و قرمانى(1)در «اخبار الدول»(2)برآنند که:

متوکل دستور داد به سال 237 قبر امام حسین علیه‏السلام و خانه‏هاى مجاور را خراب کنند و از رفت و آمد مردم جلوگیرى نمایند و تکرار این عمل فجیع در فاصله‏هاى کم چنان دل‏ها را جریحه‏دار و موجب تنفر و انزجار مسلمین گردید که طبقات مختلف بغداد در مسجدها، دیوارها، کوچه‏ها، بازارها و معابر و مجامع عمومى فحش و ناسزا بر متوکل نوشتند و شعرا در هجوم و توبیخ متوکل شعر سرودند.

على بن عباس مشهور به «ابن‏الرومى» که از شعراى نامى محسوب است و

معتضد شانزدهمین خلیفه عباسى از ترس هجو، او را مسموم نمود و در سال 283 درگذشت، در کتاب «ستاره‏هاى فضیلت» در بخش طیره و تفأل از نظر اسلام، شرح حال او نگارش یافته رجوع شود.

وى در هجو متوکل اشعار ذیل را سروده است:

امامک فانظر أى نهجیک تنهج‏++

طریقان شتى مستقیم و أعوج‏

و قد ألجمتکم خیفة القتل منکم++‏

و فى القوم حاج فى الحیازیم حوج‏

و لم تقنعوا حتى استثارت قبورهم‏++

کلابکم منها بهیم و دیزج‏

ابوالحسن على بن محمد بن نصر بن منصور بن بسام بغدادى معروف «ابن‏بسام» از اعیان شعراى قرن سوم متوفاى 302 به هجوگویى معروف بود و کسى از امیر و وزیر و برنا و پیر از آسیب زبان وى ایمن نبود. اشعار ذیل را در هجو متوکل سروده:

تالله ان کانت امیة قد أتت‏++

قتل ابن‏بنت نبیها مظلوما

فلقد أتاه بنو أبیه بمثله‏++

هذا لعمرک قبره مهدوما

أسفوا على أن لا یکونوا شارکوا++

فى قتله فتعره رمیما(3)

تظاهرات ضد عباسى به جائى رسید که این مرتبه نتوانست به منظور شوم خود مانند گذشته‏ها دست‏هاى گناهکارش مرتکب شده بود انجام دهد.

از جهتى هم ساکنین کربلا در مقابل مأمورین عکس العمل نشان داده و مانع شدند، به طورى که شیخ طوسى رحمه الله از قاسم بن احمد بن معمر الاسدى که از علماى سیره و مقیم کوفه است نقل مى‏کند که وى مى‏گوید:

هنگامى که متوکل در سال 237 هجرى یک تیپ از سپاه خود را با فرماندهى یک سرتیپ براى تخریب قبر امام حسین علیه‏السلام و قدغن کردن زوار به نینوا اعزام کرد و سپاه به نینوا رسید. آنان شروع به عملیات خود کردند.

یک مرتبه اهل عراق ریختند و جلوگیرى نمودند و گفتند: اگر همه ما را بکشید ما از زیارت امام حسین علیه‏السلام دست بردار نخواهیم شد.

وقتى دیدند که اگر برخلاف گفته آنان رفتار شود، همه‏شان جان به کف حاضر به مرگ هستند و جریان را به متوکل گزارش نمودند.

متوکل به فرمانده آنها نوشت: کارى نداشته باش و به سوى کوفه عزیمت کن و چنان تصور کن که براى اصلاح امور آنان آمده‏اى. به امر متوکل سرتیپ به بغداد برگشت.(4)

معلوم مى‏شود در ظرف مختصر و فرصت ناچیز اعاده بناء با سرعت هر چه تمام‏تر انجام گردیده اما بانیان که بوده؟ باید بگوییم خود اهل سواد و ساکنین نینوا بوده‏اند.

و هر چه متوکل درباره قبر ریحانه‏ى پیامبر صلى الله علیه و اله تحقیر و توهین و تخریب مى‏نمود، مسلمین به اعمال ضد عباسى دست مى‏زدند و دماغ آنها را به خاک مى‏مالیدند.

بدیهى است مسلمانانى که به زیارت قبر امام حسین علیه‏السلام مى‏آمدند یک زمین خالى ویران را که زیارت نمى‏کردند، طبعا قبر را فورى تعمیر کرده به زیارت مى‏پرداختند.

از روایت «امالى» معلوم مى‏شود که حکومت متوکل در نتیجه تکرار اعمال شوم خود رو به ضعف گذاشته و عظمت و قدرت خود را از دست داده و به حدى موهون و منفور شده بود که مردم متمرد شده و در مقابل سپاه او دست به تظاهر زده و تهدیدشان مى‏کردند و متوکل از انقلاب آنها به وحشت افتاد و فرمانده سپاه را برگردانید.


1) تاج‏الدین بن علیا نجب معروف به «ابن‏ساعى» خازن کتابخانه متنصر خلیفه 36 عباسى 640 – 623 بوده، در علم تاریخ تبحر کامل داشت تألیفات زیادى دارد به نام «اخبار الحلاج»، «اخبار الخلفاء»، «اخبار الربط»،«اخبار قضاة بغداد»!، «اخبار الوزراء» و غیره به سال 674 وفات یافته است. ریحانة الادب: ج 5 ص 365.

2) احمد بن یوسف قرمانى صاحب «تاریخ اخبار الدول و آثار الأول» سال 1019 در دمشق فوت کرده و در مقبره فرادیس مدفون گردید. ریحانة الأدب: ج 3 ص 288.

3) ریحانة الادب: ج 1، ص 161.

4) امالى شیخ طوسى: ص 209. تظلم الزهرا علیهاالسلام: ص 217.