جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

بارگاه امام حسین در قرن سوم‏ (2)

زمان مطالعه: 2 دقیقه

کربلا موقعیت معنوى خود را به حد کمال حفظ کرده بود و جمعى از مسلمین و دوستان اهل بیت علیهم‏السلام مجاور قبر مطهر شده و احداث مسکن و بناء کرده بودند تا آن که متوکل در دومین سال سلطنت خود در ماه شعبان به سال 233 دستور داد که قبر امام حسین علیه‏السلام و کلیه منازل و خانه‏ها را خراب کنند و در جاى آن زراعت نمایند.

بنا به گفته‏ى ابوالفرج اصفهانى، وى شبى از مغنیه‏هاى شهر، کنیزى درخواست کرد که او را شراب دهد و ساز نواز کند، از سوء تصادف مغنیه صاحب کنیز، غائب بود و به زیارت نیمه شعبان به کربلا رفته بود.

پس از مراجعت یکى از کنیزان آوازخوان خود را پیش متوکل فرستاد.

متوکل پرسید: آن روز که شما را خواستم کجا بودید؟

گفت: با خانم خود به زیارت حج رفته بودیم.

گفت: حالا که ماه شعبان است موسم حج نیست.

گفت: به زیارت قبر حسین علیه‏السلام.

متوکل چنان آتش گرفت که رگ‏هاى گردنش نزدیک بود منفجر گردد، فورى صاحب او را احضار کرد و تمامى اموالش را ضبط نمود و خودش را به زندان انداخت و دستور داد قبر امام حسین علیه‏السلام و کلیه خانه‏هاى موجود را خراب کنند و زمین آنها را زراعت نمایند.

ابوالفرج مى‏افزاید این عمل غیر انسانى در سال 233 هجرى در شعبان به وقوع پیوست و مسلمان‏ها اقدام نکردند، ناچار ابراهیم دیزج یهودى را مأمور کرد. وى جمعى از یهود را براى اجراى این منظور به کربلا آورد و آنان مباشر این عمل گشتند.

و دیزج حسب دستور متوکل به ویرانى قبر و خانه‏ها کفایت نکرد، زمین آنها را زراعت نمود و پاسبانان مسلح دور تادور نینوا براى منع زوار گماشت و هر که را مى‏گرفتند یا مى‏کشتند یا به زندان مى‏فرستادند.

ابوالفرج براى ادعاى خود که تخریب اول در شعبان 233 هجرى واقع شده دو تا شاهد مى‏آورد:

1 – این کنیز قبل از خلافت متوکل براى دلخوشى وى پیش او رفت و آمد مى‏کرد و متوکل به سال 232 ششم ذى‏الحجه به کرسى خلافت نشست و بر حسب عادت باید شعبان اول از دوران خلافتش باشد.

2 – گفتار سید محمد بن ابى‏طالب حسینى را در کتاب «تسلیة المجالس» مؤید قرار داده است.(1)


1) مقاتل الطالبین: ص 203. تاریخ کربلا: ص 193 – 194.