جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

فرمان امام هادى به ساخت ساعت‏ (2)

زمان مطالعه: 2 دقیقه

على بن مهزیار اهوازى که از اصحاب و وکلاى حضرت امام على النقى علیه‏السلام و مردى موثق، صحیح العقیده و صاحب کتاب‏هاى متنوع در علوم اسلامى است نامه‏اى از امام هادى علیه‏السلام دریافت مى‏دارد که به او دستور ساختن ساعت را صادر فرموده است.

ابراهیم بن مهزیار «برادر على بن مهزیار» گوید: در سال 28 – ظاهرا 228 – ساعت را به جانب سامرا حمل کردیم، چون به «سیاهه» رسیدیم على بن مهزیار طى نامه‏اى امام علیه‏السلام را از جریان امر آگاه ساخت، اجازه‏ى ورود خواست و وقت ملاقات گرفت، براى ابراهیم نیز وقت گرفت.

امام علیه‏السلام اجازه فرمود که بعد از ظهر فلان روز، خدمتش شرفیاب گردیم. در روزى تابستانى که هوا به شدت گرم بوده همگى به خدمت او رسیدیم. در ضمن مسرور، خادم على بن مهزیار نیز همراه بود، چون به نزدیکى‏هاى ساختمان آن حضرت رسیدیم، بلال غلام آن حضرت منتظر ما بود و ما را به اتاقى راهنمایى کرد. در آن وقت ما دچار تشنگى طاقت‏فرسایى گشته بودیم. اما هنوز درست جاگیر نشده بودیم که یکى از خادمان آن حضرت ظرف چوبین پر از آب خنک آورد و ما نوشیدیم.

سپس امام علیه‏السلام على بن مهزیار را به حضور پذیرفت و بعد از آن مرا پیش خود خواند. من از او درخواست دست بوسى کرده، دست شریفش را بوسه زدم. مدتى نزد او نشستم، سپس وداع گفتم.

چون از اتاق خارج شدم، صدایم کرده و فرمود: اینجا باش.

من با مسرور خادم آنجا ماندم و ایشان دستور فرمود که ساعت نصب شود.

آن گاه یک کرسى بر آن حضرت گذاشتند روى آن جلوس فرمودند، کرسى دیگرى در جانب چپ او جهت على بن مهزیار گذاشتند. على نیز بر آن نشست و من کنار ساعت ایستادم که یک سنگریزه از ساعت سقوط کرد.

مسرور خادم گفت: هشت.

امام فرمود: هشت، همان ثانیه است؟

گفتم: بلى آقاى ما(1)

ما تا شب هنگام نزد او ماندیم و چون خارج شدیم به على بن مهزیار فرمود: صبح زود مسرور خادم را نزد ما بفرست.

على صبحگاهان مسرور را نزد آن حضرت فرستاد و چون داخل شد، فرمود: بار خدایا چون…

گفتم: نیک.

در این وقت نصر از آنجا مى‏گذشت که حضرت فرمود: در را ببند. در را ببند.

آن گاه در را بست و رداى خود را روى من انداخت و از دید نصر مخفى گرداند تا از کار ما نپرسد.

با تأملى ریشه‏نگر در این داستان زیبا به چند نکته مى‏توان اشاره کرد:

1 – پیشوایان دین به همه‏ى واژه‏ها و گویش‏ها آشنا بوده و با آنها تکلم داشته‏اند.

2 – چنین استنباط مى‏شود که خاندان مهزیار اهوازى در صنعت ساعت سازى مهارت داشته‏اند، طبعا این به مقتضاى سابقه و پیشینه‏ى دیرین هیأت و نجوم در سرزمین بابل (خوزستان و عراق کنونى) بوده است.

3 – پیشوایان دین علیهم‏السلام از تکنیک سودمند استقبال کرده و تشویق مى‏نمودند.

4 – ساعتى که براى امام على النقى علیه‏السلام ساخته‏اند از نوع شنى و ماسه‏اى بوده که یکى از انواع ساعت‏هاى رایج آن زمان، یعنى آبى، آفتابى و شنى به شمار مى‏رفت.


1) ساعت‏هاى شنى سر هر یک ساعت یک یا چند سنگریزه به نشانه رأس ساعت از آن خارج مى‏گشته است.