جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

امام‏شناسى در گفتار امام هادى (2)

زمان مطالعه: 3 دقیقه

هر یک از ائمه‏ى دوازده‏گانه‏ى ما – که همواره درودهاى خداوند بر انوار مقدس ایشان باد – نه تنها راهبر امت و بیانگر احکام اسلام و قرآن بودند که امام معصوم در فرهنگ شیعى، نور الهى در زمین، حجت کامله‏ى حق بر همه‏ى جهانیان و محور کاینات هستى، واسطه‏ى فیض میان آفریدگار و آفریدگان، آیینه‏ى نورانى کمالات ماورایى، برترین قله‏ى فضایل انسانى، مجموعه‏ى همه‏ى خیرها و نیکى‏ها، تجلى‏گاه علم و قدرت خداى متعال، نمونه‏ى کامل انسان واصل به خدا، معصوم و برى از سهو و نسیان و خطا، در ارتباط با ملکوت گیتى و جهان غیب و فرشتگان، آگاه به «ماکان» و «ما یکون» دنیا و جهان آخرت و گنجینه‏ى اسرار الهى و وارث همه‏ى کمالات انبیا است.

آرى، وجود مبارک محمد و آل محمد علیهم‏السلام مرکز پرگار وجود، و سیطره‏ى ولایت ارجمندشان فوق ولایت انبیا و مرسلان چنان است که براى غیر ایشان قابل درک نیست و به جعل خداى سبحان ویژه‏ى پیامبر صلى الله علیه و اله و اهل بیت معصومین اوست و هیچ طمع‏کننده‏اى در آن امکان طمع ندارد.

آنچه در منزلت و مقام واقعى امامان معصوم برشمردیم و بیش از آن، بنابر نص کتاب الهى و روایات معتبر از پیامبر و ائمه علیهم‏السلام قابل اثبات است و در کتاب‏هاى مختلف شیعه، بررسى و بیان شده است و این مختصر را مجال تطویل و ایراد دلیل نیست.

مولاى مکرم ما، دهمین خورشید آسمان امامت، امام هادى علیه‏السلام بر ما شیعیان منت نهاده و انعام فرموده است که در گفتار شگرف و ژرف خویش در زیارتى به نام «زیارت جامعه» تکارو سخن را در مرغزارى از معارف جان پرور الهى به جولان درآورده و از دریاى دانش خود بارانى در و گهر بر تارک دوستان راستین سلسله‏ى عزیز امامت نثار نموده و در خور عقول ما و نه سزاوار حقیقت امام، گوشه‏هایى از طرائف بوستان خدا را حکایت فرموده است ؛ و جان ما فداى خاک او باد که ما خاکیان را به شعاع فروزان سخن خویش با آسمان عظمت و جلال الهى آشنا ساخته و ما تشنگان زلال ولاى آن گرامیان را به سرچشمه‏هاى بهشتى کوثر خدا رهنمون گشته است.

امام عزیز حضرت هادى علیه‏السلام به خواهش یکى از دوستان و شیعیان، براى زیارت امامان معصوم علیهم‏السلام کلماتى را تعلیم فرمودند که دریغمان مى‏آید در این کتاب که از زندگى آن بزرگوار سخن مى‏گوییم، خوانندگان را از ذکر آن که در واقع آموزنده‏ى فهرستى از امام‏شناسى است، محروم بداریم.

برخى از بزرگان علما این زیارت را بهترین زیارات جامعه دانسته‏اند. بزرگ مردانى چون شیخ صدوق (متوفاى 381 هجرى) آن را در کتاب «من لا یحضره الفقیه»(1)و کتاب «عیون اخبار الرضا علیه‏السلام»(2)و شیخ طوسى (متوفاى 460 هجرى) در کتاب «تهذیب الاحکام»(3)نقل کرده‏اند.(4)

شیوایى کلام و والایى مضمون و دانش و معرفتى که در آن موج مى‏زند خود گویاى اصالت این زیارت و معرف دانش ارجمند و الهى گوینده‏ى آن است. امید آنکه رهروان راه ائمه علیهم‏السلام از این گوهر فروزان گنجینه‏ى معارف شیعه غفلت ننمایند و در زیارت امامان بزرگوار چه در حرم آن عزیزان و چه از راه دور با این کلمات پر نور زیارت کنند.

گفتنى است که ما متن و ترجمه این زیارت را در بخش «ادب زائر در آستانه مقدسه سامرا» خواهیم آورد.


1) ج 2، ص 609، چاپ مکتبة الصدوق تهران. شیخ صدوق در آغاز کتاب من لا یحضره الفقیه مى‏نویسد: من چیزهایى را در این کتاب ذکر مى‏کنم که به آن فتوا مى‏دهم و آنها را حجت شرعى بین خود و خداى خود مى‏دانم ؛ ج 1، ص 3، چاپ تهران.

2) ج، ص 277، چاپ منشورات اعلمى تهران.

3) ج 6، ص 95، چاپ تهران.

4) علامه‏ى مجلسى رحمه الله در مورد این زیارت فرموده است:زیارت جامعه از نظر سند صحیح‏ترین زیارات و از جهت متن و فصاحت و بلاغت، بهترین زیارات است. (بحارالانوار: ج 102، ص 144 (.و مجلسى اول پدر علامه مجلسى مى‏فرماید:در مکاشفه‏اى که در حرم مطهر حضرت امیرمؤمنان على برایم رخ داد، خدمت امام عصر – ارواحنا فداه – مشرف و با صداى بلند زیارت جامعه را خواندم. پس از اتمام زیارت آن حضرت فرمودند: خوب زیارتى است.آن گاه مجلسى اول مى‏گوید: من در اکثر اوقات به این زیارت مداومت دارم و شکى نیست که این زیارت از امام هادى علیه‏السلام است و به تقریر صاحب الزمان علیه‏السلام رسیده و متن آن کامل‏ترین و بهترین زیارات است (روضة المتقین: ج 5 ص 451 (.مرحوم حاجى نورى مى‏نویسد: سید احمد رشتى در سفر حج خدمت امام عصر علیه‏السلام شرفیاب شد و آن گرامى به خواندن نافله، زیارت عاشورا و زیارت جامعه سفارش نمود و فرمود:شما چرا نافله نمى‏خوانید؟ نافله نافله نافله. شما چرا عاشورا نمى‏خوانید؟ عاشورا عاشورا عاشورا. شما چرا جامعه نمى‏خوانید؟ جامعه جامعه جامعه (نجم الثاقب ص 343، 342).