در کتابهاى تاریخ و حدیث در رابطه با چگونگى طلعت نور، ولادت یازدهمین اختر تابناک امامت و ولایت، با کمال تأسف، چیزى وارد نشده است و متعرض آن نشده اند.
ولى از دیگر احادیث کلى(1) استفاده مىشود که حضرت ابومحمد، امام حسن عسکرى علیه السلام همچون دیگر ائمه و أوصیاء صلوات الله علیهم پاک و پاکیزه و ختنه شده از رحم مادر، در این دنیا پا به عرصه ى وجود نهاده و جامعه اى ظلمانى را به نور مقدس خویش روشنائى بخشیده است.
آن حضرت از مادرى با فضیلت و جلیل القدر متولد شد، که وقتى به عنوان همسر حضرت ابوالحسن، امام هادى علیه السلام، بر آن حضرت وارد شده، امام علیه السلام فرمود: سلیل(2)، از تمام عیوب و آفتها پاک و تمیز مىباشد؛ همچنین از زشتىها و پلیدىهاى – درونى و ظاهرى – پاکیزه و منزه خواهد بود.
سپس امام هادى علیه السلام در ادامهى فرمایش خود، به همسرش خطاب نمود و فرمود: به همین زودى خداوند متعال، فرزندى به تو عطا مىنماید که او حجت خداوند بر تمام خلایق مىباشد.
و پس از چند روزى، نطفهى امامت و ولایت ستارهاى تابناک – یعنى؛ حضرت ابومحمد، امام حسن عسکرى علیه السلام – در رحم آن مادر نمونهى عصر خویش، منعقد و وى حامله و آبستن گردید.
و پس از گذشت دوران حمل، طبق مشهور بین مورخین و محدثین، آن حضرت در روز جمعه، هشتم ماه ربیع الثانى، در شهر مدینهى منوره دیده به جهان گشود(3)
1) مانند اکمال الدین مرحوم شیخ صدوق: ص 434، ح 1.
2) یکى از نامهاى مادر امام حسن عسکرى علیه السلام مى باشد.
3) مجموعة نفیسة: ص 133، س 10، بحارالانوار: ج 50، ص 236، س 9.