جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

ولکم المودة الواجبة (1)

زمان مطالعه: 2 دقیقه

«المَوَدَّة» از ماده «ودَّ» به معنى دوستى، عشق و محبّت است و معمولاً جنبه متقابل دارد. یعنى از یک طرف محبّت و عشق ورزیده مى‏شود و از طرف مقابل نیز برخورد محبّت‏آمیز صورت مى‏گیرد.

دوستى و عشق ورزیدن به اهل بیت پیامبر صلى الله علیه وآله بر همگان لازم و واجب و مزد رسالت پیامبر اکرم صلى الله علیه وآله است. البتّه این مودّت و دوستى، در مقابل عمل رسول اللّه صلى الله علیه وآله نیست، بلکه خداوند به پیامبر اعلام مى‏دارد که به مردم بگو من پاداشى از شما خواسته‏ام که داراى این ویژگى‏ها است:

1 – مطلقاً چیزى نیست که نفعش به من برسد و صد در صد به سود شما است.

«قُلْ مَا سَأَلْتُکُم مِّنْ أَجْرٍ فَهُوَ لَکُمْ إِنْ أَجْرِىَ إِلَّا عَلَى اللَّهِ».(1)

بگو پاداشى را که از شما خواستم تنها به سود شما است اجر و پاداش من فقط بر خداوند است.

2 – این پاداش، راه شما را به سوى خداوند هموار مى‏سازد.

«قُلْ مَآ أَسْئَلُکُمْ عَلَیْهِ مِنْ أَجْرٍ إِلَّا مَن شَآءَ أَن یَتَّخِذَ إِلَى رَبِّهِ سَبِیلًا».(2)

بگو من در برابر ابلاغ رسالت هیچ‏گونه پاداشى از شما مطالبه نمى‏کنم، مگر کسانى که بخواهند راهى به سوى پروردگارشان برگزینند.

3 – این پاداشْ‏خواهىِ من، چیزى بر مردم تحمیل نمى‏کند، بلکه آنها وظیفه خود را انجام داده‏اند.

«قُلْ مَآ أَسْئَلُکُمْ عَلَیْهِ مِنْ أَجْرٍ وَ مَآ أَنَا مِنَ الْمُتَکَلِّفِینَ».(3)

من از شما پاداشى نمى‏خواهم و چیزى بر شما تحمیل نمى‏کنم.

4 – پاداشى که از مردم طلب مى‏کنم، دوستى با خویشاوندان است.

«قُل لَّآ أَسْئَلُکُمْ عَلَیْهِ أَجْرًا إِلَّا الْمَوَدَّةَ فِى الْقُرْبَى».(4)

بگو من هیچ پاداشى از شما درخواست نمى‏کنم، جز دوست داشتن نزدیکانم.

پس مودّت و دوستى اهل بیت علیهم السلام به تصریح قرآن، صد در صد به سود مردم است. چرا که راه وصول به سوى خداوند است و این پاداش به نفع پیامبر نیست و بر مردم هم چیزى را تحمیل نمى‏کند، بلکه مردم به وظیفه خود عمل کرده‏اند.

قال الحسن بن على علیه السلام: «أَنا مِن اَهْل البَیْت الَّذینَ اذْهَب اللّه عَنْهم الرِّجْس و طَهَّرهُم تَطْهیراً والَّذی الَّذینَ إفْتَرضَ اللّه مَوَدَّتهم فی کِتابه إذ یَقول «وَ مَن یَقْتَرِفْ حَسَنَةً نَّزِدْ لَهُ فِیهَا حُسْنًا»(4) فإقتراف الحَسَنة مَودَّتنا أَهل البَیْت».(5)

امام حسن علیه السلام فرمودند: من از خاندانى هستم که خداوند آنها را از پلیدى دور کرده و آنها را پاک گردانده و خداوند مودّت آنها را واجب کرده است و در کتابش گفته «هر کس نیکى را به دست آورد، براى او در آن نیکى مى‏افزاییم.» منظور خداوند از «به دست آوردن نیکى»، مودّت ما اهل بیت است.

مودّت و دوستى اهل بیت از آن جهت واجب است که بنیان و ریشه دین است.

قال على بن ابیطالب علیه السلام: «سَمعتُ رَسول اللّه یقول: لَمّا نُزلت «قُل لَّآ أَسْئَلُکُمْ عَلَیْهِ أَجْرًا إِلَّا الْمَوَدَّةَ فِى الْقُرْبَى» قالَ جِبْرئیل: یا مُحمّد اِنّ لِکلِّ دینٍ اَصلاً و دَعامة و فَرْعاً و بُنْیاناً و اِنَّ اَصلَ الدِّینِ و دَعامته قَول لا إله الّا اللّه و اِنّ فَرْعه و بُنْیانه محبَّتکم أَهْل البَیْت فیما وافق الحَقّ و دعا إلیه».(6)

حضرت على علیه السلام فرمودند: از پیامبر شنیدم که فرمود: آنگاه که آیه «بگو من هیچ پاداشى از شما درخواست نمى‏کنم، جز دوستى نزدیکانم» نازل شد، جبرئیل به من گفت: اى محمّد همانا براى هر دین و آیینى اصل و ستون و فرع و ریشه‏اى است و به درستى که اصل و ستون دین، توحید است و فرع ریشه دین، محبّت شما اهل بیت است در آنچه مطابق با حق و فراخوانى به سوى خداوند است، مى‏باشد.


1) سوره مبارکه سبأ، آیه 47.

2) سوره مبارکه فرقان، آیه 57.

3) سوره مبارکه ص، آیه 86.

4) سوره مبارکه شورى، آیه 23.

5) مقاتل الطالبین، ص 33.

6) تفسیر فرات الکوفى، ص 397.