جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

وبموالاتکم تمت الکلمة (1)

زمان مطالعه: 3 دقیقه

«تَمَّت» از ماده «تَمَّ» به معنى کامل شدن هر چیز و نیز به پایان و به انجام رسیدن است.

راغب اصفهانى مى‏گوید: «تَمام الشَی‏ء» یعنى تمام بودن آن چیز یا به پایان رسیدن آن به حدّى که دیگر نیازى به افزودن چیز دیگرى نباشد.

«الکَلِمَة» در لغت به معنى گفتار و هر گونه جمله‏اى است و حتّى به سخنان مفصّل و طولانى، «کلمة» گفته مى‏شود. ولى گاهى به امورى همچون قرآن(1)، سنّت و فرمان الهى(2) و حضرت عیسى علیه السلام(3) نیز «کلمة» گفته شده است.

منظور از «کلمة» در این فراز عبارت است از اعتقاد به وحدانیّت خداوند و نفى تمام خدایان و بت‏ها. چرا که این اعتقاد از «لا إله إلَّا اللّه» سرچشمه مى‏گیرد و آن را «کلمه عظیمه» نامیده‏اند.

قال رسول اللّه صلى الله علیه وآله: «إنّ لا إله إلّا اللّه کَلمه عَظیمة کَریمة».(4)

پیامبر خدا صلى الله علیه وآله فرمودند: همانا لا اله الّا اللّه، کلمه عظیم و بزرگ و کریم الهى است.

آنچه «کلمه عظیمه» را تمام و کامل مى‏گرداند، اعتقاد به ولایتِ ائمّه طاهرین علیهم السلام است و اعتقاد به ولایت، شرط قبولى اعتقاد به خداوند گردیده است.

در احادیث فراوانى، ائمّه معصومین علیهم السلام شرط قبولى «لا إله إلّا اللّه» و حتّى توفیقِ گفتن کلمه توحید و داخل شدن در پناهگاه الهى را قبول ولایت برشمرده‏اند.

قال ابوجعفر علیه السلام: «… إذا کان یَوْم القیامة جَمَعَ اللّه تَبارک و تَعالى الأَوَّلین و الآخِرین فی روضَة واحدة فیسلب لا إله إلّا اللّه إلّا مِمّن کان عَلى هذا الأَمْر».(5)

امام باقر علیه السلام فرمودند:… هنگامى که روز قیامت برپا شد خداوند تمامى مردم از اوّلین تا آخرین را در یک مکان جمع مى‏نماید، پس هیچ کس جرأت نمى‏یابد که

لا اله الا الله بگوید، مگر کسانى که به ولایت اعتقاد دارند.

از این روایت این گونه برداشت مى‏شود که حقیقت توحید با حقیقت ولایت متّحد است و هر یک شرط وجود دیگرى است. و به همین دلیل است که همان‏گونه که «لا اله الا اللّه» پناهگاه خداوند بوده، ولایت على بن ابیطالب علیه السلام نیز پناهگاه خداوند است و این بدان معنا نیست که خداوند دو پناهگاه دارد، بلکه منظور آن است که ولایت على بن ابیطالب و قبول «لا إله إلّا اللّه» دو حقیقت متحد است که باید در کنار هم باشد و معلوم است کسى که به ولایت ائمّه معصومین علیهم السلام اقرار دارد، به نبوّت حضرت محمّد صلى الله علیه وآله نیز معترف دارد.

عن المفضل بن عمار قال: قال ابو عبداللّه علیه السلام: «إنّ اللّهَ تَبارک وَ تَعالى ضَمِنَ لِلمُؤمنِ ضِماناً. قال قلت: وَ ما هو؟ قال: ضَمِنَ لَه اَنَّ هُو أَقرّ لَه بالرُّبوبیَّة و لُِمحمَّد صلى الله علیه وآله بِالنبوَّة و لِعلى علیه السلام بِالأمامة وَ اَدى ما إفْتَرَضَ عَلَیه ان یسکنه فى جَواره. قال: قُلْت فَهذه و اللّه الکَرامة الَّتى لا تشبهها کرامَة الآدمیین. قال ثُمَّ قال ابو عبداللّه علیه السلام: أَعْملوا قَلیلاً تَتَنَعَمُوا کَثیراً».(6)

مفضل بن عمار مى‏گوید: امام صادق علیه السلام فرمودند: همانا خداوند براى مؤمن ضمانت کرده است. گفتم: چه ضمانتى کرده است؟ امام فرمودند: ضمانت کرده که اگر او اقرار به پروردگارى خداوند داشته باشد و اقرار به نبوّت حضرت محمّد صلى الله علیه وآله و اقرار به امامت حضرت على علیه السلام داشته باشد و ادا نماید واجبات خود را، او را در بهشت در جوار خود جاى دهد. گفتم: این کرامتِ بزرگى است که با اعمال انسان‏ها برابرى نمى‏کند. امام فرمودند: (از فضل خداوند آن است که) عمل کم انجام دهید و پاداش فراوان دریافت نمایید.

پس به واسطه اعتقاد ولایتِ ائمّه علیهم السلام «کلمة اللّه» که همان اعتقاد به توحید است، تمام

و کامل مى‏گردد.

شاید منظور از «کلمه»، وجود پیامبر اکرم صلى الله علیه وآله و ائمّه اطهار علیهم السلام است. همان‏گونه که پیامبر و ائمّه معصومین علیهم السلام خود را به عنوان «کلمه» معرفى مى‏نمایند.

قال رسول اللّه صلى الله علیه وآله: «نَحْن کَلِمة التَّقْوى وَ سبیل الهُدى».(7)

پیامبر خدا صلى الله علیه وآله فرمودند: ماییم کلمه تقوا و راه هدایت.

قال الرضا علیه السلام: «نَحْن کَلمة التَّقْوى و العُرْوة الوُثْقى».(8)

امام رضا علیه السلام فرمودند: ماییم کلمه تقوا و دستگیره محکم الهى.

پس به واسطه محبّت و موالات ائمّه علیهم السلام، این «کلمه» که همان وجود پیامبر و ائمّه طاهرین است، کامل مى‏شود و ارتباط بین رسالت و ولایت تمام شده و برقرار مى‏گردد.


1) بنگرید سوره مبارکه انعام، آیه 115.

2) بنگرید سوره مبارکه یونس، آیه 19.

3) بنگرید سوره مبارکه آل عمران، آیه 45.

4) التوحید، صدوق، ص 23.

5) بحارالانوار، ج 68، ص 95.

6) التوحید، صدوق، ص 3.

7) الخصال، ص 432.

8) بحارالانوار، ج 24، ص 184.