جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

وبکم اخرجنا الله من الذل وفرج عنا غمرات الکروب وانقذنا من شفا جرف الهلکات ومن النار

زمان مطالعه: 2 دقیقه

«غَمَرات» جمع «غمرة» از ماده «غمر» به معنى از بین بردن اثر چیزى است. سپس به جهل و نادانى عمیق و گرفتارى‏هاى شدیدى که انسان را در خود فرو مى‏بَرد گفته مى‏شود.

«کُرُوب» جمع «کرب» و در اصل به معنى زیر و رو کردن زمین و شیار ایجاد کردن است و به معنى گره محکمى است که بر طناب مى‏زنند. سپس به غم و اندوه شدید که گره در کار انسان ایجاد مى‏کند و امور انسان را زیر و رو مى‏کند اطلاق شده است.

«شفا» از ماده «شفو» به معنى لبه چیزى است و در اصل به کناره چاه و یا خندق و مانند آن مى‏گویند.

«جُرُف» به معنى حاشیه و دیواره رودخانه یا چاه است که آب زیر آن را خالى کرده

باشد. پس معنى «شفا جُرُف الهَلَکات» یعنى لبه دیواره هلاک‏کننده‏ها که زیر آن خالى است و هر لحظه ممکن است فروریزد و کسانى که بر روى لبه ایستاده‏اند را به سوى هلاکت بکشاند.

پیروان و شیعیان امامان معصوم علیهم السلام به واسطه تربیت ائمّه معصومین علیهم السلام و وجود آنها و امامت پیروى از آنها، از ذلّتِ گمراهى و کفر خارج مى‏شوند و به عزّتِ اسلام و ایمان روى مى‏آورند و از طرفى از ذلّتِ جهل خارج مى‏شوند و به عزّتِ علم سرفراز مى‏گردند و به واسطه قبول ولایت ائمّه معصومین علیهم السلام از ذلّت عذاب‏هاى دنیایى و آخرتى نجات یافته، به عزّتِ امن و امان سرافراز مى‏گردند و به واسطه توسّل به آنها، از سختى‏ها نجات مى‏یابند و به واسطه تمسّک به ریسمان محکم آنها که همان عروةالوثقى هستند، از پرتگاه‏هاى اعتقادى و معنوى و از آتش دوزخ رهانده مى‏شوند.

قیل لعلى بن ابیطالب علیه السلام: «کَیْفَ اَصْبحتَ؟ فَرَفَعَ رَأْسَه و قال: اصبَحْتُ و اللّه مُحبّاً لِمحبّنا، صابراً على بُغْض مبغضنا ان محبّنا یَنْتظر الروح و الفَرج فی کلّ یَوْم و لَیْلة و ان مبغضنا بنى بُنْیاناً فأَسس بُنْیانه عَلى شفا جُرُف هار فَکأنّما بُنْیانه قَدْ انهار».(1)

کسى به حضرت على علیه السلام عرضه داشت: چگونه صبح کردید؟ امام سر خود را بالا آورده، فرمودند: شب را به صبح رساندم در حالى که دوست‏دار دوستدارانم هستم و بر کینه‏توزى دشمنانم صبر پیشه مى‏کنم و همانا دوستانم فرج و گشایش الهى را انتظار مى‏کشند و دشمنانم بنیان خود را بر پرتگاهى که هر لحظه به میان آتش پرتاب خواهد شد، بنا کرده‏اند.


1) بحارالانوار، ج 27، ص 121.