جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

والمقام المحمود (1)

زمان مطالعه: 2 دقیقه

این فراز اشاره به مقام‏ها و درجه‏هایى دارد که خداوند به ائمّه معصومین علیهم السلام عطا

کرده است و تفاوت آن با فراز قبل در آن است که «درجه رفیعِ» ائمّه علیهم السلام، درجه‏هاى قرب إلى اللّه بوده، ولى «مَقام مَحْمود»، درجه‏هایى است که خداوند به ائمّه طاهرین علیهم السلام داده است. خداوند به ائمّه اطهار علیهم السلام بعضى از مقام‏ها و درجه‏ها را در دنیا عنایت کرده است. مانند مقام عصمت که خداوند اراده کرده آنها از تمامى ناپاکى‏ها به دور باشند.(1) و برخى از درجه‏ها و مقام‏ها را در آخرت به ایشان عطا مى‏نماید.

قال رسول اللّه صلى الله علیه وآله: «إنّ اللّه تَبارک و تَعالى إذا جمع النّاس یَوْم القیامَة وعدنی المَقام الَمحْمود و هُو واف لی بِه إذا کان یَوْم القیامة نصب لی منْبر لَه ألف دَرَجَة فأصعد حتّى اعلو فَوْقه فَیَأْتینى جِبْرئیل بِلِواءِ الحَمْدِ فیضعه فی یَدی و یَقول: یا مُحمّد هذا المَقام الَمحْمود الَّذی وَعَدَک اللّه تَعالى فَاقول لِعلى اصْعد فَیَکون أسْفل منّی بِدَرجة فاضع لواء الحَمْد فی یَده ثُمّ یَأْتى رِضْوان بمفاتیح الجَنَّة فَیَقول: یا مُحمّد هذا المَقام الَمحْمود الَّذی وَعَدَک اللّه تَعالى فیضعها فی یدی فَاضعها فی حجر عَلی بن أبی‏طالب ثُمَّ یَأْتى مالک خازن النّار فیقول: یا مُحمّد هذا المَقام الَْمحْمود الَّذی وَعَدَکَ اللّه تَعالى، هذه مَفاتیح النّار ادْخل عدُوّک و عدّو اُمَّتک النّار فاخرها و اضعها فی حجر علی بن ابیطالب…».(2)

پیامبر صلى الله علیه وآله فرمودند: همانا خداوند هنگامى که در روز رستاخیز تمام مردم گرد هم آمدند، وعده مى‏دهد به من به مقام محمود و او وفاى به عهد کرده در آن روز براى من منبرى که هزار درجه و رتبه دارد نصب مى‏نمایند و من از آن بالا رفته، در بالاترین درجه آن مى‏نشینم. پس جبرئیل نزد من مى‏آید و پرچم حمد الهى را به من مى‏دهد و مى‏گوید: اى محمّد این مقام محمود است که خداوند به تو وعده داده است پس من على را فرا مى‏خوانم و او از منبر بالا آمده یک پله پایین‏تر از من مى‏نشیند و من پرچم حمد را به دست او مى‏دهم. سپس فرشته رضوان (کلید دار بهشت) مى‏آید و کلیدهاى بهشت را به من مى‏دهد و مى‏گوید:

اى محمّد، این مقام محمود است که خداوند به تو وعده داده است. پس من آن را کنار على قرار مى‏دهم (و در اختیار او مى‏گذارم). سپس فرشته‏اى که صاحب دوزخ است مى‏آید (و کلیدهاى دوزخ را به من داده) و مى‏گوید: اى محمّد، این مقام محمود است که خداوند به تو وعده داده است و اینها کلیدهاى آتش است، پس دشمنانت و دشمنان امتت را وارد آن کن. پس من آن کلیدها را گرفته در اختیار على قرار مى‏دهم….

پس یکى از مقام‏هاى محمود، همان «اختیاردارىِ تمام محشر» است.

بعضى بر این باورند که مقام محمود که مقام برجسته‏اى است، مقام «شفاعت کبراىِ» ائمّه معصومین علیهم السلام مى‏باشد. چرا که آنان بزرگ‏ترین شفیعان در عالم دیگر هستند و مردمى که شایستگى شفاعت را داشته باشند، مشمول این شفاعت بزرگ خواهند شد.

قال الصادق علیه السلام: قال رسول اللّه صلى الله علیه وآله: «لَوْ قد قمتُ المَقام الَمحْمود شفعت لأبی و اُمّى و عمّى و أخ کان لی مُوافیاً فی الجاهِلیة».(3)

امام صادق علیه السلام فرمودند: پیامبر صلى الله علیه وآله فرمود: اگر بایستم در مقام محمود، شفاعت مى‏کنم پدر و مادر و عمویم و برادرم را، آنها که در زمان جاهلیت از دنیا رفته‏اند.

بعضى دیگر مقام محمود را، «نهایت قرب الى اللّه» دانسته‏اند به گونه‏اى که هیچ حجابى بین خود و خدا نمى‏دیدند.


1) اشاره به سوره مبارکه احزاب، آیه 33.

2) بحارالانوار، ج 7، ص 335.

3) بحارالانوار، ج 8، ص 47.