جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

والشان الکبیر

زمان مطالعه: 2 دقیقه

منظور منزلت و شأنیّت فراوانى است که خداوند به ائمّه اطهار علیهم السلام عنایت کرده است

که هیچ کس دیگر به گستردگى آن نخواهد رسید.

این منزلت و شأن قبل از خلقتِ ظاهرى و بعد از خلقت و در زمان حیات بوده است.

قال ابو عبداللّه علیه السلام: «و اللّه ما استوجَب آدَم أَن یخْلقه اللّه بِیَده و ینفِخُ فیه مِن رَوْحه إلّا بِوِلایة على علیه السلام و ما کلّم اللّه مُوسى تَکْلیماً إلّا بِوِلایة عَلى علیه السلام و لا اقام اللّه عیسَى بْن مَرْیم آیة لِلْعالمین إلّا بِالخُضُوع لِعَلى علیه السلام».(1)

امام صادق علیه السلام فرمودند: به خداوند سوگند آدم مستوجب خلق و آفرینش به دست خداوند نگردید و روح الهى در او دمیده نشد، مگر به ولایت حضرت على علیه السلام و خداوند سخنى بر زبان موسى جارى نساخت، مگر به کمک ولایت حضرت على علیه السلام و خداوند، عیسى بن مریم را نشانه‏اى براى خود قرار نداد، مگر آنکه او در مقابل حضرت على علیه السلام خضوع و خشوع کرد.

این منزلت و شأن در قیامت نیز ادامه دارد و در قیامت، ائمّه اطهار علیهم السلام نزد خداوند آن چنان شوکتى دارند که خداوند دوستان آنها را نیز دوست دارد.

قال رسول اللّه صلى الله علیه وآله: «اتانی جِبْرئیل و هُو فرح مُسْتَبْشر… فقال جبرئیل:… یا مُحمّد العلى الأعلى یَقْرأ عَلَیک السَّلام و یَقول: مُحمّد نَبى رَحْمَتی و عَلی مُقیم حُجّتی، لا اعذب مَنْ والاه و اِنْ عَصانى، و لا اَرْحم مَن عاداه و اِن اَطاعنی».(2)

پیامبر خدا صلى الله علیه وآله فرمودند: جبرئیل نزد من آمد در حالى که او شاد و خندان بود… و گفت:… اى محمّد، خداوندِ بالا مرتبه، به تو سلام رسانده و مى‏گوید محمّد پیامبرِ رحمت من است و حضرت على علیه السلام برهان و حجّت من. عذاب نمى‏کنم کسى را که او را ولىّ خود بداند و او را دوست داشته باشد و اگر چه گنهکار باشد و رحم به دشمنان او نخواهم کرد، اگر چه مرا اطاعت کرده باشد.

این حدیث به این معنا نیست که کسى ادعا نماید که دوستدار ائمّه طاهرین علیهم السلام و حضرت على علیه السلام است و هر چه مى‏خواهد گناه کند، بلکه بدان معنى است که محبّ

حضرت على علیه السلام به سبب محبّتى که به حضرت على علیه السلام دارد، وارد بهشت مى‏شود. چرا که محبّت واقعى وقتى حاصل مى‏شود که محبْ خود را همانند محبوب گرداند و از آنچه محبوب بیزار است، بیزارى جسته به آنچه او علاقه‏مند است، علاقه‏مند گردد و محبّ حضرت على علیه السلام از گناه بیزار است. چون حضرت على علیه السلام از تمام آلودگى‏ها و گناهان بیزار بوده و دوستار حضرت على علیه السلام به انجام واجبات و مستحبّات، کمک به مردم و مبارزه در راه خدا، سکوت و قیام براى خدا علاقه دارد، چون حضرت على علیه السلام پایبند به این امور و علاقه‏مند به آن بوده است.


1) الاختصاص، ص 250.

2) بحارالانوار، ج 8، ص 2.