جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

والجاه العظیم

زمان مطالعه: 2 دقیقه

این فراز به منزلت ائمّه اطهار علیهم السلام در نزد خداوند اشاره دارد. چرا که خداوند براى آنها منزلتى خاص قائل است و هر کس به درگاه خداوند بیاید و او را به حقّ آنان قسم دهد، خداوند به او توجّه ویژه‏اى مى‏نماید.

قال ابوالحسن علیه السلام: «إذا کانت لَکَ حاجَة إلى اللّه فقل: الَّلهُمَّ إنّى اَسْئلُکَ بِحَقّ مُحمّد و عَلی فَان لَهُما عِنْدک شَأْناً مِنْ الشَأن و قَدْراً مِن القَدْر فَبِحَقّ ذلک الشَأْن و ذلک القَدْر اَنْ تُصَلّى عَلى مُحمَّد و آلِ مُحمّد و ان تَفْعل بى کَذا و کَذا».(1)

امام رضا علیه السلام فرمودند: هر گاه حاجتى از خداوند خواستى، بگو: خداوندا، از تو مى‏خواهم و تو را قسم مى‏دهم به حقّ محمّد و على که همانا براى آن دو نزد تو منزلت فراوانى و قدْرِ بسیارى وجود دارد و تو را قسم مى‏دهم به همان منزلت و همان قدر، که بر محمّد و خاندان او درود فرستى و براى من چنین کنى (حاجت را بیان کن).

باید دانست که پیامبران الهى نیز براى برآورده شدن حاجات خود، خداوند را به حق ائمّه معصومین علیهم السلام قسم مى‏دادند.

قال الرضا علیه السلام: «لمّا أَشْرف نُوح على الغَرْق دعا اللّه بِحَقّنا فَدَفَع اللّه عَنه الغَرْق و لمّا رمى إبْراهیم فی النَّار دعا اللّه بِحَقّنا فَجَعَلَ اللّه عَلَیه النَار بَرْداً و سَلاماً و ان مُوسى لمّا ضَرب طَریقاً فی البَحْر دعا اللّه بِحَقّنا فجعل یبسا و ان عیسى لمّا أَراد الیَهوْد قتله دعا اللّه بحقّنا فَنَجى مِن الْقَتْل فَرَفعَه إلیه».(2)

امام رضا علیه السلام فرمودند: وقتى نوح در شُرف غرق شدن قرار گرفت، خداوند را به حقّ ما قسم داد و خداوند غرق شدن را از او دفع کرد و آنگاه که ابراهیم به سوى

آتش پرتاب گردید، خدا را به حقّ ما سوگند داد و خداوند آتش را بر او سرد و سلامت کرد و زمانى که موسى دریا را شکافت، خداوند را به حقّ ما خواند و خداوند دریا را برایش آرام کرد. و موقعى که یهودیان قصد جان عیسى را کردند، او خداوند را به حقّ ما خواند، پس خداوند او را از قتل نجات داد و به سوى خود بالا برد.

شاید منظور این فراز، جاه و منزلت ائمّه علیهم السلام در قیامت باشد که آنها در آن وادى داراى منزلتى بس عظیم و بزرگ هستند. امام رضا علیه السلام در روایتى مى‏فرمایند:

«فَانّه إذا کان یَوْم القیامة لَم یبق مَلِک مُقرّب و لا نبىّ مُرْسل و لا مُؤْمن مُمْتَحن إلّا و هو یحْتاج إلیهما فی ذلک الیَوْم».(1)

همانا آنگاه که روز قیامت برپا شود، هیچ فرشته مقرّب و هیچ پیامبر و هیچ مؤمنى نیست، مگر آنکه نیاز به (شفاعت) آن دو (حضرت محمّد و على) دارند.

ائمّه اطهار علیه السلام، با چنان عظمتى وارد محشر و سپس بهشت مى‏شوند که همه را به حیرت مى‏اندازند.

عَن الرضا علیه السلام عن ابائه قال: قال رسول اللّه صلى الله علیه وآله: «یا على إذا کان یَوْم القیامة کُنت اَنت و ولدک عَلى خَیْل بلق متوجین بالدُرّ و الیاقوت، فَیَأْمر اللّه بِکُم إلى الجَنَّة و النّاس ینْظَرون».(3)

امام رضا علیه السلام از پدرانش نقل کردند که پیامبر صلى الله علیه وآله فرمودند: اى على، هنگامى که روز قیامت برپا شود تو و فرزندان تو، اسبان شتاب‏گر سوار مى‏شوید که پوشیده شده به دُرّ و یاقوت. پس خداوند شما را به سوى بهشت روانه مى‏کند، در حالى که مردم متحیّرانه نگاه مى‏کنند.


1) بحارالانوار، ج 8، ص 59.

2) جامع احادیث الشیعه، ج 15، ص 252.

3) بحارالانوار، ج 7، ص 330.