جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

مهر امامت بر ریگ‏ها

زمان مطالعه: 2 دقیقه

مرحوم شیخ طوسى، راوندى، ابن شهر آشوب و برخى دیگر از بزرگان رضوان الله علیهم به نقل از داود بن قاسم جعفرى – معروف به ابوهاشم جعفرى – حکایت کنند:

روزى در محضر مبارک حضرت ابومحمد، امام حسن عسکرى علیه السلام نشسته بودم، که شخصى از اهالى یمن اجازه‏ى ورود خواست و حضرت اجازه ورود داد.

پس از لحظه‏اى، مردى زیبا اندام و بلند قد وارد شد و به امام علیه السلام سلام کرد و حضرت جواب او را داد و فرمود: بنشین.

سپس آن مرد کنار من آمد و نشست و من بدون آن که با کسى سخن بگویم، در ذهن خویش گذراندم و با خود گفتم: اى کاش مى‏دانستم که این مرد کیست و از کجا آمده است؟

پس ناگهان امام عسکرى علیه السلام مرا مخاطب قرار داد و فرمود: اى ابوهاشم! این فرزند همان اعرابیه‏اى است – که به نام ام غانم یمانیه، معروف مى‏باشد – که ریگ‏ها را نزد پدران من مى‏برد و ایشان، بر آن ریگ‏ها مهر امامت مى‏زدند.

بعد از آن، حضرت به آن شخص یمنى رو کرد و فرمود: ریگ هائى را که آورده‏اى، بیاور.

پس آن مرد، مقدارى ریگ در آورد و خدمت امام علیه السلام نهاد؛ و حضرت با مهر امامت خویش، همچون پدران بزرگوارش بر آن ریگ‏ها مهر امامت خود را زد.

ابوهاشم جعفرى در ادامه‏ى سخن خود گفت: مثل این که هم اکنون من اثر و نوشته‏ى مهر امام عسکرى علیه السلام را بر آن ریگ دارم مى‏بینم که نوشته است: «الحسن بن على».

بعد از آن، به شخص یمنى خطاب کرده و گفتم: آیا تاکنون حضرت ابومحمد علیه السلام را دیده‏اى؟

در جواب اظهار داشت: خیر، به خدا سوگند! که تاکنون همدیگر را ندیده‏ایم، همانا مدت زمانى است که من شیفته‏ى دیدار و زیارت وجود مبارکش مى‏باشم، تا آن که جوانى – که تا به حال او را ندیده بودم – نزد من آمد و اظهار داشت: برخیز که به آرزوی خویش رسیده ای، و اکنون مى‏بینی که در محضر مقدس و مبارک ایشان حضور دارم.

ابوهاشم جعفرى در پایان افزود: سپس از جاى خود برخاست و به حضرت خطاب نمود و گفت: من شهادت مى‏دهم که تو همچون امیرالمؤمنین على و دیگر ائمه‏ى اطهار صلوات الله علیهم، بر حق بوده و مى‏باشید؛ همانا که حکمت الهى و امامت، در این زمان به تو منتهى

گشته است؛ چون شما ولى خدا هستى.

سپس ابوهاشم گفت: از اسمش سؤال کردم؟ در پاسخ گفت: نام من مهجع بن صلت بن عقبة بن سمعان بن غانم بن ام غانم مى‏باشد، فرزند همان زن یمانیه‏اى که به صاحب ریگ معروف است(1)

بعد از آن ابوهاشم جعفرى اشعارى را در این باره سرود.(2)


1) طبق آنچه که از روایات استفاده مى‏شود: سه نفر از بانوان، چنین معجزه‏اى را از معصومین علیهم السلام نقل کرده‏اند:1- ام الندى، حبابه دختر جعفر و البیه اسدى، که از زمان حضرت رسول تا امام رضا صلوات الله علیهم زنده ماند. 2- ام غانم، که در همین داستان مطرح شد. 3- ام سلیم، که فقط حضرت رسول و امیرالمؤمنین صلوات الله علیهما، مهر نبوت و امامت خود را بر ریگها زدند.

2) اعلام الورى طبرسى: ج 2، ص 138، س 11، الخرائج و الجرائح: ج 1، ص 428، ح 7، مناقب ابن شهر آشوب: ج 4، ص 441، الثاقب فى المناقب، ص 561، ح 500، بحار: ج 50، ص 302، ح 78.