جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

علم خداداد، در دوران کودکى

زمان مطالعه: 2 دقیقه

امام هادى علیه‏السلام در همان دوران خردسالى آن چنان از علم و هوشیارى و کمالات فوق‏العاده‏اى برخودار بود که اطرافیان را حیران مى‏نمود. تاریخ‏نویسان مى‏نویسند:

پس از شهادت امام جواد علیه‏السلام معتصم عباسى شخصى به نام «عمر بن فرج» را به عنوان فرمانرواى مدینه برگزید و او را به مدینه فرستاد تا معلم مخصوصى براى حضرت هادى (که در آن وقت هشت سال داشت) پیدا کند. عمر بن فرج از دشمنان پرکینه خاندان رسالت بود و منظور معتصم از تعیین معلم دشمن این بود که تعلیم و تربیت او در حضرت هادى علیه‏السلام اثر بگذارد و افکار و روحیات عالى آن حضرت را عوض کند و دوستى دشمنان اهل بیت علیهم‏السلام را در دل امام جاى دهد.

عمر بن فرج پس از جستجو و پى‏گیرى، شخصى به نام «جنیدى» را که از دشمنان خاندان رسالت بود، به عنوان معلم حضرت هادى برگزید، براى او حقوقى تعیین کرد و از او خواست که مانع ملاقات شیعیان با حضرت هادى علیه‏السلام گردد.

جنیدى به کار خود مشغول شد، ولى هر روز آنچه از حضرت هادى مشاهده مى‏کرد شگفت‏زده مى‏شد.

روزى محمد بن جعفر از جنیدى پرسید: «این کودک – یعنى حضرت هادى – در تحت آموزش تو چگونه است؟»

جنیدى از این تعبیر برآشفته شد و گفت: «مى‏گویى این کودک! نمى‏گویى این پیر! تو را به خدا کسى را داناتر از من نسبت به علم و ادب در مدینه مى‏شناسى؟»

محمد پاسخ داد: «نه.»

جنیدى گفت: سوگند به خدا من بحثى را در ادبیات پیش مى‏کشم و به تجربه و تحلیل آن مى‏پردازم، بعد مى‏بینم او مطالبى را به گفته‏هایم مى‏افزاید که من از آنها استفاده مى‏کنم و از او مى‏آموزم. مردم گمان مى‏کنند من به حضرت هادى علیه‏السلام درس مى‏دهم، ولى به خدا این من هستم که از او درس مى‏آموزم…

چند روزى بعد محمد بن جعفر، با جنیدى ملاقات کرد و پرسید: «حال این کودک چگونه است؟»

جنیدى از این حرف برانگیخته شد و گفت: «دیگر این حرف را نزن، سوگند به خدا او بهترین انسان روى زمین و برترین خلق خدا است. گاهى مى‏خواهد وارد اتاق شود، مى‏گویم یک سوره از قرآن بخوان بعد وارد شو. مى‏گوید: کدام سوره؟ من سوره‏هاى بلند آغاز قرآن را نام مى‏برم، او همان سوره را از آغاز تا انجام به طور دقیق و درست مى‏خواند، به گونه‏اى که من درست‏تر از آن نشنیده‏ام. او

قرآن را زیباتر از مزامیر داوود مى‏خواند، به علاوه حافظ همه‏ى قرآن است و به تأویل و تنزیل (معنى باطنى و تفسیر ظاهرى) قرآن آگاه است.»

سپس جنیدى از روى تعجب گفت: «سبحان الله! این کودک با اینکه در میان دیوارهاى سیاه مدینه رشد کرده، پس این دانش عمیق را از کجا آموخته است؟!»

سرانجام همین جنیدى که از دشمنان خاندان رسالت بود، مرید و سرسپرده آنها شد.(1)


1) مآثر الکبرى فى تاریخ سامرا، ج 3، ص 95 – 96، طبق نقل زندگى امام هادى (ع) باقر شریف قرشى، ص 23 – 24.