جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

شهادت امام هادى (2)

زمان مطالعه: 2 دقیقه

پس از متوکل، امام هادى علیه‏السلام با ستم‏هاى خلفاى عصر خود یعنى واثق، منتصر، مستعین، معتز، معتمد رو به رو شد، تا این که معتز، حضرتش علیه‏السلام را مسموم نمود. برخى معتمد را قاتل آن حضرت مى‏دانند. آن سان که ابن‏بابویه مى‏گوید.

عده‏اى از علما سوم و برخى دیگر پنجم رجب سال 254 هجرى را تاریخ شهادت حضرتش مى‏دانند.

سن شریف امام هادى علیه‏السلام در لحظه‏ى شهادت، چهل و یک سال و هفت ماه بود. شیخ صدوق رحمه الله در این زمینه مى‏نویسد:

معتمد عباسى برادر معتز، امام هادى علیه‏السلام را مسموم نمود و در حین شهادت امام غریب، غیر از فرزندش امام حسن عسکرى علیه‏السلام کسى نزد بالین آن بزرگوار نبود.

چون حضرت به شهادت رسید، همه‏ى امرا و اشراف حاضر شدند و امام حسن عسکرى علیه‏السلام در تشییع جنازه‏ى پدر شهید خود گریبان چاک زد و خود متوجه غسل، کفن و دفن والد بزرگوارش شد.

محدث قمى رحمه الله از «اثبات الوصیه» مسعودى این گونه نقل مى‏کند:

با جماعتى که در روز وفات حضرت امام هادى علیه‏السلام در خانه‏ى آن حضرت بودیم. در آنجا همه‏ى بنى‏هاشم از آل ابوطالب و آل عباسى و بسیارى از شیعیان جمع بودند. هنوز نزد آنها امر امامت و وصایت امام عسکرى علیه‏السلام ظاهر نشده بود، همچنین روشن نشده بود امر آن حضرت جز بر عده‏اى از ثقات و معتمدان امام هادى علیه‏السلام.

حکایت کردند آن جماعتى که در آن جا بودند همگى در مصیبت و حیرت بودند و انتظار جنازه‏ى شریف آن حضرت و زیارت فرزند حضرت هادى علیه‏السلام، امام حسن عسکرى علیه‏السلام را داشتند. ناگاه دیدند، درى از صدر رواق باز شد و غلام سیاهى بیرون آمد. آن گاه امام حسن عسکرى علیه‏السلام با تأثر و تأسف شدید، با لباس نفیسى که چاک زده بود، بیرون آمد. جمال مبارک آن حضرت از همه‏ى جهت به پدر بزرگوارش شبیه بود، فرزندان متوکل نیز در آن بیت الشرف بودند. چون امام حسن عسکرى علیه‏السلام را دیدند همه به جهت تعظیم و احترام آن حضرت برخاستند. ابواحمد موفق بن متوکل – که ولیعهد بود – به سوى آن حضرت شتافت و عرض کرد: مرحبا بک یابن العم! و با آن بزرگوار معانقه نمود.

حضرت جلوس فرمود و مردم همه مقابل آن بزرگوار نشستند. قبل از تشریف آوردن امام حسن عسکرى علیه‏السلام هیاهو و گفت‏وگو بود. چون آن حضرت تشریف آورد و نشست، همه سکوت کردند و نفس‏ها ساکن شد. آن گاه خادمى بیرون آمد و مقابل آن حضرت ایستاد. حضرت برخاست و جنازه‏ى امام هادى علیه‏السلام را بیرون آوردند. حضرت با جنازه‏ى مطهر حرکت فرمود.

آن جنازه‏ى نازنین را تا خیابانى وسیع بردند. معتمد بر آن حضرت نماز خواند و قبل از آن، فرزند مکرمش حضرت امام حسن عسکرى علیه‏السلام بر آن بزرگوار در اندرون خانه نماز خوانده بود. سپس آن حضرت را در خانه‏اى از خانه‏هاى آن بزرگوار دفن کردند.

حرم مطهر عسکریین علیهماالسلام تاکنون ملجأ درماندگان و پناه‏گاه شیعیان جهان است.

صلوات الله و سلامه علیک یا أباالحسن، السلام علیک یا على الهادى، السلام علیک یا نورالأنوار، السلام علیک یا حجة الله على خلقه یا سیدى و مولاى انى توسلت بک الله تعالى یا وجیها عندالله اشفع لى عندالله.