جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

شرح کوتاهى پیرامون تفسیر منسوب‏ (2)

زمان مطالعه: 2 دقیقه

تفسیر منسوب به امام حسن عسکرى علیه‏السلام، آنچه به جا مانده، تفسیر سوره‏ى فاتحه و تفسیر بخشى از سوره‏ى بقره است. در این که آیا این تفسیر از آن حضرت است یا نه، بین علما و رجال‏شناسان، اختلاف نظر وجود دارد، به خاطر این که شخصى به نام محمد بن قاسم استرآبادى آن را از دو نفر و آنها از پدرانشان از امام حسن عسکرى علیه‏السلام نقل نموده است.

بعضى او را تضعیف نموده‏اند و به خاطر وجود بعضى از احادیث مشکوک در این تفسیر…

ولى بعضى از علما مانند عالم بزرگ حاج میرزا حسین نورى رحمه الله صاحب کتاب «مستدرک»، این تفسیر را معتبر مى‏داند و وجوهى را که بعضى از علما در تضعیف نسبت این تفسیر به امام حسن عسکرى علیه‏السلام ذکر کرده‏اند رد مى‏کند و در اثبات اعتبار آن پافشارى مى‏نماید.

یکى از دلایل او این است که: «بسیارى از علماى بزرگ مانند شیخ صدوق رحمه الله در «من لا یحضره الفقیه» علامه‏ى مجلسى رحمه الله در «بحارالانوار» شیخ حر عاملى رحمه الله در «وسائل الشیعه» طبرسى رحمه الله در «احتجاج»، قطب راوندى رحمه الله در «الخرائج»، و ابن‏شهر آشوب رحمه الله در «مناقب»، شهید ثانى رحمه الله در «منیة المرید» و… آن را جزو مصادر خود قرار داده‏اند».(1)

علامه حاج آقا بزرگ تهرانى رحمه الله، نظریه‏ى استادش حاج میرزا حسین نورى رحمه الله را تأیید کرده و تفسیر منسوب به امام حسن عسکرى علیه‏السلام را معتبر مى‏داند، با این تفاوت که مى‏گوید:

«دو تفسیر بوده، یکى تفسیر امام هادى علیه‏السلام که داراى 120 جلد است و حسن بن خالد برقى آن را نقل کرده و دیگرى تفسیر منسوب به امام حسن عسکرى علیه‏السلام است.

این دو تفسیر، یک تفسیر نیست (همان گونه که محدث بزرگ حاج میرزا حسین نورى رحمه الله گمان کرده) بلکه دو تفسیر است و هر دو معتبر مى‏باشند.».(2)


1) شرح در کتاب خاتمه‏ى مستدرک الوسائل، فایده‏ى پنجم: ص 664 – 661.

2) الذریعه الى تصانیف الشیعه: ج 4، ص 285.